Warsztaty odbywały się w trzech grupach, a ich tematem był miód, grzyby oraz owady. Wyjazd dostarczył nam nowej wiedzy w temacie wpływu miodu na nasz organizm, prawdy i mity o jego "cudownych właściwościach" i rodzajach. Pogłębiliśmy wiedzę o grzybach, ich wpływu na nasze zdrowie podobnie jak antybiotyki, własnościach antyrakowych czy podnoszeniu odporności naszych organizmów. Była mowa też o sposobach odróżniania jadalnych egzemplarzy od trujących, prawidłowym zbieraniu i transporcie z lasu.
Przekazano nam wiele ciekawych informacji dotyczących prozdrowotnych i ekonomicznych przesłanek w jedzeniu i hodowaniu owadów, co najprawdopodobniej będzie naszą najbliższą przyszłością. Mogliśmy też spróbować smaku suszonych chrząszczy saute, ciasteczek z chrząszczami (były całkiem smaczne) oraz batonów z mielonymi owadami. W wielu krajach takie przysmaki nie budzą już sensacji, a często i my nie wiemy, że używamy owadów jako barwników do jogurtów, lodów, cukierków i likierów.
Żywienie na całym naszym globie niedługo będzie oparte na tych bardzo zdrowych i hodowanych w warunkach mniej zagrażających środowisku, różnych owadzich odmian. Dodatkowo podczas naszych pobytów na Uczelni Organizatorzy zapewniają catering w postaci ciepłych napojów i obiadów.