Zajęcia te wreszcie udało się zrealizować w listopadzie tego roku. Duża grupa członków UTW pojechała do Marianowa koło Stargardu, aby doświadczyć własnoręcznego przygotowania różnych wypieków pod okiem właścicieli Chlebowego Domu.
fot. Organizator
Kolejnym wydarzeniem z programu Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Kamieniu Pomorskim z ubiegłego roku akademickiego, niezrealizowanym wcześniej z powodu pandemii, były warsztaty pieczenia chleba i innych wypieków.
Zajęcia te wreszcie udało się zrealizować w listopadzie tego roku. Duża grupa członków UTW pojechała do Marianowa koło Stargardu, aby doświadczyć własnoręcznego przygotowania różnych wypieków pod okiem właścicieli Chlebowego Domu.
fot. Organizator
Otrzymaliśmy obszerne informacje jak i z jakiej mąki robi się pieczywo, w zakresie rodzaju technik wypieku, różnych dodatków i składników, a także wyjaśnienia dotyczące pewnych stereotypów i przekłamań w tym temacie.
fot. Organizator
Własnoręcznie, oczywiście wg instruktażu, mogliśmy zrobić swój marianowski chlebek, ciasteczka z chlebowego ciasta, drożdżówki oraz w ramach poczęstunku gospodarze zaserwowali nam swój chleb ze wspaniałym smalcem oraz pizzę na bazie tegoż chleba, naprawdę smaczną.