dargobadz.tnb.pl • Czwartek [21.07.2011, 11:28:21] • Wolin

Dargobądz: Było bardzo pieprznie, słodko i kwaśno

Dargobądz: Było bardzo pieprznie, słodko i kwaśno

fot. Tadeusz Siedzielnik

W sali sołectwa Dargobądz odbył się pokaz przygotowywania, przyozdabiania i podawania potraw kulinarnych.Mistrz kucharski pan Rafał Lacz dla zebranego grona mieszkańców wsi przygotował dania z owoców morza, drobiu i wołowiny.

Oczy i podniebienie cieszyły krewetki po hawajsku, krewetki przyprawione na ostro w sosie słodko-kwaśnym. Filety z kurczaka w dwóch różnych sosach (czosnkowy i słodko-kwaśny) zadowoliłyby każdego smakosza i wielbiciela drobiu.

Dargobądz: Było bardzo pieprznie, słodko i kwaśno

fot. Tadeusz Siedzielnik

Dla osób niejadających mięsa przygotowana została sola z warzywami w sosie własnym. Na zakończenie podany został stek z polędwicy wołowej w sosie z kolorowego pieprzu. Wszystkie przygotowane potrawy to mistrzostwo świata, a różnorodność zapachów i smaków zadowoliła każdego z uczestników spotkania.

Dargobądz: Było bardzo pieprznie, słodko i kwaśno

fot. Tadeusz Siedzielnik

Jak przyozdobić przygotowywane dania pokazała pani Katarzyna Pałka. Z warzyw i owoców stworzyła przeróżne zwierzątka - delfin, biedronka, oraz rośliny - palmy, kwiaty i muchomory. Ozdobiły one sałatki przygotowane przez panią Katarzynę, które smakiem dorównywały pięknemu wyglądowi.

Źródło: https://ikamien.pl/artykuly/3546/