ikamien.pl • Sobota [18.05.2019, 19:40:09] • Międzyzdroje
„Inteligentnie o kuchni, książkach i muzyce”, czyli wieczór autorski z Anną Jurksztowicz
fot. Andrzej Ryfczyński
17 maja 2019 r. w Międzynarodowym Domu Kultury w Międzyzdrojach odbyło się „Wiosenne spotkanie z książką, kuchnią i piosenką”. Gwiazdą wieczoru była wokalistka, autorka i producentka muzyczna Anna Jurksztowicz.
Organizatorem spotkania była Miejska Biblioteka Publiczna w Międzyzdrojach, jak również Stowarzyszenie „Rodzina”. Wydarzenie zostało współfinansowane ze środków Gminy Międzyzdroje w ramach projektu „Klubik rodzinny – od juniora do seniora”. Bohaterka wieczoru, Anna Jurksztowicz, to znakomita wokalista, która pochodzi ze Szczecina. Jest znana z takich hitów jak „To tylko sny” z serialu Ranczo, „Stan pogody”, „Diamentowy kolczyk” czy „Hej, Man!”. Nagrała również piosenki do znanych seriali jak “Matki, żony i kochanki”, “Czułość i kłamstwa” czy “Na dobre i na złe”. Anna jest również autorką książki pt. „IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić” i właśnie tej publikacji zostało poświęcone spotkanie. Moderatorem był Andrzej Ballo, poeta, felietonista, muzyk, który przeprowadził bardzo ciekawą rozmowę z Anną Jurksztowicz na temat jej wielkiej pasji, czyli gotowania. Określił on książkę autorki jako silva rerum, czyli notatki z życia codziennego. W publikacji Anna nie tylko zawarła przepisy na gotowe dania, a także jak świadomie robić zakupy, jakich narzędzi używać w kuchni albo jak sprzątać po gotowaniu. Przybyli goście mogli dowiedzieć się jak pisarka zaczynała pracę nad książką.
fot. Andrzej Ryfczyński
Okazało się, że napisała ją w telefonie komórkowym. W dzisiejszej dobie technologii wystarczy notatnik w aparacie telefonicznym, program do edycji tekstów i można pisać podczas stania w korkach na autostradzie czy w kolejce po zakupy. Jurksztowicz zwróciła uwagę, jak ważne jest przygotowywanie posiłków dla najbliższych. Powinno się je robić z wielkim uczuciem, by choć odrobinę dobrej energii mogło przejść na konsumujących. Anna wspominała wiele razy podczas spotkania Marię Ochorowicz-Monatową, wielką mistrzynię w dziedzinie gotowania. To ona już w 1903 roku napisała książkę, z której możemy dowiedzieć się o fałszowaniu żywności. Jej wszystkie publikacje to prawdziwa
skarbnica wiedzy, jeśli chodzi o gotowanie i nie tylko.
fot. Andrzej Ryfczyński
Zwróciła ona uwagę w tamtych czasach na higienę w kuchni. Andrzej Ballo nie omieszkał zapytać naszego gościa o tytuły rozdziałów jej książki, które nie zawsze trzeba brać dosłownie. „Zabawki kuchenne”, „Jak wykończyć męża w pięć lat”, czy „Targowisko pyszności” to naprawdę zbiór wiedzy na temat gotowania. Anna Jurksztowicz przyznała, że zawsze ma w lodówce masło klarowane, jajka ugotowane na twardo, ziemniaki w mundurkach, by zawsze móc szybko ugotować coś z niczego, kiedy zajdzie taka potrzeba. Czytelnicy mogli posłuchać o kolejnej pasji wokalistki, jaką są wina. Od wielu lat interesuje się tym trunkiem, by dziś móc powiedzieć, jakie wino jest najlepsze. Podczas spotkania przyznała - „najlepsze wino to takie, jakie nam smakuje”.