Dziś jajka przybierają w naszych koszykach prawdziwie królewskie szaty i kolory. Oczywiście, nie brakuje także takich, które zanurzone w płynnej farbce zostały po prostu ufarbowane jednolitym kolorem. W koszyczkach towarzyszą im tradycyjnie; pieczywo, ciasto, pieprz i sól, odrobina wędliny. Ale bywają także oryginalne wsady do koszyczka; wszystko zależy od inwencji przygotowującego święconkę, a także regionu.
Ze święconką ne biegną do kościołów jedynie Polacy. Święcenie pokarmów wielkanocnych jest do dziś stosowane nie tylko w Polsce, lecz również w innych krajach, na przykład w Austrii, w Bawarii, a także we Włoszech.
Z upływem czasu, zawartość wielkanocnych koszyczków zmienia się. W przeszłości święcono baranka, szynkę, kiełbasę, słoninę, całe prosięta i różne ptaki domowe i polne; ser, masło i wszelkie wyroby mleczne (od pocz. X w.); jaja (od XII w.); chleb, różne ciasta i placki (od pocz. XV w.); ryby, olej; mleko z miodem (pozostałość po zwyczaju chrzcielnym); wino i piwo; oraz liczne dodatki, jak sól, chrzan, czosnek, pieprz, jabłka i przyprawy ziołowe.