W tegorocznej edycji konkursu nagrodę „Perła”, obok innych rarytasów z naszego województwa, otrzymał miód pitny Trójniak Woliński Leśny, wypromowany przez Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów. Produkowany tradycyjnymi metodami z miodu z leśnych barci, reaktywuje wspaniałe smaki z dawnych czasów. Aby przyciągnąć jak najszersze grono zwiedzających w nasz region, trzeba niewątpliwie poszukiwać różnorodnych kierunków, odpowiadając na potrzeby i zainteresowania. Turyści szukając miejsca na wyjazd, weekendowy, czy wakacyjny, mają różne potrzeby:
spokój, cisza, rozrywka, aktywność, sport, kultura, historia, ale też coraz bardziej popularna turystyka kulinarna. Dlatego też promując nasz region trzeba także odkrywać tajniki jego kulinarnej tradycji.
Uroczysta prezentacja laureatów prestiżowych nagród odbyła się w czasie konferencji prasowej w Urzędzie Marszałkowskim, gdzie gratulacje producentom złożył wicemarszałek Jarosław Rzepa.
- Nasi producenci z Pomorza Zachodniego rozświetlali tegoroczną edycją targów. Przyznane „Perły” kulinarne to najwyższe odznaczenie gastronomiczne przyznawane produktom regionalnym - stwierdził marszałek
Rzepa.
Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów