ikamien.pl • Sobota [26.05.2018, 02:07:35] • Międzyzdroje

„Matka Teresa polskiego spożywczaka” – spotkanie autorskie z Katarzyną Bosacką

„Matka Teresa polskiego spożywczaka” – spotkanie autorskie z Katarzyną Bosacką

fot. Organizator

24 maja 2018 roku w Międzynarodowym Domu Kultury w Międzyzdrojach odbyło się spotkanie z dziennikarką Katarzyną Bosacką. Spotkanie zostało zorganizowane przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Międzyzdrojach oraz Międzyzdrojskie Stowarzyszenie „Rodzina”. Nasz gość jest autorką publikacji na temat zdrowego odżywiania, urody, gotowania m.in. „Bosacka po polsku”, „Encyklopedia zdrowia i urody” czy „Kasia Bosacka cudnie chudnie. Żegnaj, pulpecie”. Jest również pomysłodawczynią i prowadzącą program telewizyjny „Wiem co jem i wiem , co kupuję”. Pod tym samym tytułem powstały poradniki, które cieszą się zainteresowaniem wśród czytelników.

Dziennikarka witając gości, a przede wszystkim przybyłą „młodzież” m.in. z Uniwersytetów Trzeciego Wieku z Międzyzdrojów i Kamienia Pomorskiego stwierdziła, że starość to tylko część życia i trzeba ją spędzić ciekawie. Chciała przekazać osobom starszym swoją pozytywną energię, aby nie zamykały się w domu i żyły aktywnie.
Na początku spotkania Katarzyna Bosacka przyznała się, że znajomi żartują o niej , iż jest „Matką Teresą polskiego spożywczaka”. Kiedy pracowała w „Wysokich obcasach”, zaczęła zajmować się zagadnieniami dotyczącymi żywienia. Tak bardzo zainteresował ją temat kuchni i odżywiania, że postanowiła zająć się nim na poważnie. Przez kilka lat mieszkała z rodziną w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, gdzie 60 % ludzi je gotowe, przetworzone dania. W jej rodzinnym domu zawsze się gotowało, piekło ciasta, pasztety i… pędziło bimber na 15 piętrze w bloku z wielkiej płyty.

„Matka Teresa polskiego spożywczaka” – spotkanie autorskie z Katarzyną Bosacką

fot. Organizator

Przyzwyczajona do domowej kuchni, jej dom w USA pełnił rolę polskiej restauracji. Wyznaje zasadę, że dla rodziny warto żyć i gotować. Przyjeżdżając na urlop do Polski, zauważyła, że polskie, kiedyś dobre, produkty, są coraz gorszej jakości. To prawo Unii Europejskiej zabrało polskie normy, które były bardziej restrykcyjne w produkcji żywności. Właśnie wtedy zrodził się pomysł na uświadamianie Polaków w kwestii zdrowego żywienia i czytania etykiet.

„Matka Teresa polskiego spożywczaka” – spotkanie autorskie z Katarzyną Bosacką

fot. Organizator

Katarzyna Bosacka inspiruje oraz motywuje Polki i Polaków, dba o wzrost świadomości konsumenckiej i stara się zmienić złe nawyki żywieniowe. Obala mity dotyczące jedzenia, demaskuje „żywieniowych oszustów”. Wskazała na zdrowotne działanie naszej polskiej kaszy, kapusty, śledzi czy ogórków kiszonych. Właśnie te najprostsze, a czasem zapomniane, produkty spożywcze bez żadnych sztucznych dodatków są zbawienne dla zdrowia i zawierają niezbędne bakterie probiotyczne. Mówiła o tym, że wiele diet dla zdrowych osób nie ma większego sensu np. dieta bezglutenowa.

Wiele nowych produktów spożywczych, jak np. olej kokosowy, które zalewają nasz rynek, nie mają dobrego wpływu na zdrowie.

Źródło: https://ikamien.pl/artykuly/25139/