ikamien.pl • Sobota [26.05.2018, 02:07:35] • Międzyzdroje
„Matka Teresa polskiego spożywczaka” – spotkanie autorskie z Katarzyną Bosacką
fot. Organizator
24 maja 2018 roku w Międzynarodowym Domu Kultury w Międzyzdrojach odbyło się spotkanie z dziennikarką Katarzyną Bosacką. Spotkanie zostało zorganizowane przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Międzyzdrojach oraz Międzyzdrojskie Stowarzyszenie „Rodzina”. Nasz gość jest autorką publikacji na temat zdrowego odżywiania, urody, gotowania m.in. „Bosacka po polsku”, „Encyklopedia zdrowia i urody” czy „Kasia Bosacka cudnie chudnie. Żegnaj, pulpecie”. Jest również pomysłodawczynią i prowadzącą program telewizyjny „Wiem co jem i wiem , co kupuję”. Pod tym samym tytułem powstały poradniki, które cieszą się zainteresowaniem wśród czytelników.
Dziennikarka witając gości, a przede wszystkim przybyłą „młodzież” m.in. z Uniwersytetów Trzeciego Wieku z Międzyzdrojów i Kamienia Pomorskiego stwierdziła, że starość to tylko część życia i trzeba ją spędzić ciekawie. Chciała przekazać osobom starszym swoją pozytywną energię, aby nie zamykały się w domu i żyły aktywnie.
Na początku spotkania Katarzyna Bosacka przyznała się, że znajomi żartują o niej , iż jest „Matką Teresą polskiego spożywczaka”. Kiedy pracowała w „Wysokich obcasach”, zaczęła zajmować się zagadnieniami dotyczącymi żywienia. Tak bardzo zainteresował ją temat kuchni i odżywiania, że postanowiła zająć się nim na poważnie. Przez kilka lat mieszkała z rodziną w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, gdzie 60 % ludzi je gotowe, przetworzone dania. W jej rodzinnym domu zawsze się gotowało, piekło ciasta, pasztety i… pędziło bimber na 15 piętrze w bloku z wielkiej płyty.
fot. Organizator
Przyzwyczajona do domowej kuchni, jej dom w USA pełnił rolę polskiej restauracji. Wyznaje zasadę, że dla rodziny warto żyć i gotować. Przyjeżdżając na urlop do Polski, zauważyła, że polskie, kiedyś dobre, produkty, są coraz gorszej jakości. To prawo Unii Europejskiej zabrało polskie normy, które były bardziej restrykcyjne w produkcji żywności. Właśnie wtedy zrodził się pomysł na uświadamianie Polaków w kwestii zdrowego żywienia i czytania etykiet.
fot. Organizator
Katarzyna Bosacka inspiruje oraz motywuje Polki i Polaków, dba o wzrost świadomości konsumenckiej i stara się zmienić złe nawyki żywieniowe. Obala mity dotyczące jedzenia, demaskuje „żywieniowych oszustów”. Wskazała na zdrowotne działanie naszej polskiej kaszy, kapusty, śledzi czy ogórków kiszonych. Właśnie te najprostsze, a czasem zapomniane, produkty spożywcze bez żadnych sztucznych dodatków są zbawienne dla zdrowia i zawierają niezbędne bakterie probiotyczne. Mówiła o tym, że wiele diet dla zdrowych osób nie ma większego sensu np. dieta bezglutenowa.
Wiele nowych produktów spożywczych, jak np. olej kokosowy, które zalewają nasz rynek, nie mają dobrego wpływu na zdrowie.