ikamien.pl • Sobota [28.04.2018, 22:09:35] • Kamień Pomorski

Konkurs kulinarny „Wariacje z pstrągiem”

Konkurs kulinarny „Wariacje z pstrągiem”

fot. kam

Stowarzyszenie Staszic zorganizowało Konkurs kulinarny „Wariacje z pstrągiem”, temat przewodni konkursu: pstrąg, marchewka i rzodkiewka. Konkurs skierowany był do uczniów ZSP im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim w ramach projektu „Kamień w zmysłach” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja, Działanie 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego programu Operacyjnego Województwa zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.

Cel konkursu: Tworzenie regionalnych tradycji kulinarnych; Promowanie Powiatu Kamieńskiego; Kształcenie umiejętności zawodowych z uwzględnieniem twórczych inspiracji uczniów; Tworzenie sytuacji do prezentacji przez uczniów umiejętności zawodowych.

W konkursowe szranki stanęło 8 uczestników projektu „Kamień w zmysłach” Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w kamieniu Pomorskim.
Uczniowie za zadanie mieli: przygotować samodzielnie przepis kulinarny na 5 porcji potrawy której tematem przewodnim jest „Pstrąg, marchewka i rzodkiewka”; sporządzić i zaprezentować komisji potrawę w pracowni technologicznej ZSP. Na przygotowanie potrawy uczestnicy mieli 3,5 godziny.

Konkurs kulinarny „Wariacje z pstrągiem”

fot. kam

Jury w składzie: Justyna Teper – przewodnicząca, nauczyciel praktycznej nauki zawodu, Janina Mańczak – wieloletnia Pani dyrektor naszej szkoły i nauczyciel przedmiotów gastronomicznych; Piotr Kiełpiński – Wydział Edukacji, Kultury i Sportu Starostwo Powiatowe w Kamieniu Pomorskim.

Konkurs kulinarny „Wariacje z pstrągiem”

fot. kam

Komisja dokonała oceny organoleptycznej potraw, organizacji stanowiska pracy, techniki wykonania, czasu i rytmu pracy. A oto wyniki tegorocznej rywalizacji:
- Kamil Kubicki I KUC - ,,Pstrąg w sosie kolorowym’’
- Katarzyna Wrona II TŻiGD - ,,Ptysie z pastą z pstrąga, marchewka w panierce i dip z rzodkiewki’’
- Kamil Duda II TŻiGD - ,,Rolada szpinakowa z pstrągiem ojcowskim, marchewką i dipem z rzodkiewki’’
Wyróżnienia otrzymali:
- Oliwia Frydrych II TŻiGD - ,,Grillowany pstrąg podany na puree z marchewki z rzodkiewką w trzech odsłonach”
- Jesika Włodarczyk II TŻiGD - ,,Roladki zapiekane z pstrąga na pesto z liści rzodkiewki z kluseczkami leniwymi z marchewki”
- Klaudia Przybysz II TŻiGD - ,,Tatar z pstrąga z frytkami z marchewki’’
- Klaudia Bartoszewicz II TŻiGD - ,,Mus z pstrąga, sałatka z selera, marchewki i rzodkiewki’’
- Paulina Wdowiak III TŻiGD - ,,Tatar z pstrąga wędzonego otulony marchwią i rzodkiewką’’
Publiczność przyznała swoją nagrodę: Katarzynie Wrona z klasy II TŻiGD.
Uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe statuetki za zajęcie I, II i III miejsca, dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Stowarzyszenie Staszic. Nagrodę za zajęcie I miejsca wręczył Starosta Powiatu Kamieńskiego Józef Malec, II miejsca wręczył Wicestarosta Powiatu Kamieńskiego Marek Matys , III miejsca- Dyrektor ZSP Andrzej Swatowski. Tego dnia oprócz konkursu kulinarnego szkoła była otwarta dla uczniów kończących gimnazjum.

Serdeczne podziękowania kierujemy Stowarzyszeniu Staszic, nauczycielom praktycznej i teoretycznej nauki zawodu oraz Panu Markowi Szymańskiemu za pomoc w organizacji konkursu.

Uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Starostwo Powiatowe
Kamień Pomorski

Źródło: https://ikamien.pl/artykuly/24866/