Na długo przed godziną 12:00 tłumy wiernych zmierzały do Katedry kamieńskiej z koszyczkami wypełnionymi siedmioma rodzajami pokarmów, a wśród nich obowiązkowo: chleb, sól oraz baranek.
fot. kam
Święcenie pokarmów jest starą tradycją chrześcijańską. Wzmianki o święceniu pokarmów związanych z Wielką Nocą sięgają VIII wieku naszej ery. Pierwotnie ono było związane z Niedzielą Zmartwychwstania Pańskiego, czyli w ten dzień, kiedy zmartwychwstał Chrystus, kiedy spożywano dary Boże, na chwałę Pana.
Na długo przed godziną 12:00 tłumy wiernych zmierzały do Katedry kamieńskiej z koszyczkami wypełnionymi siedmioma rodzajami pokarmów, a wśród nich obowiązkowo: chleb, sól oraz baranek.
fot. kam
W wypełnionej po brzegi Katedrze kamieńskiej pod wezwaniem św. Jana Chrzciciela ksiądz wikariusz Marek Halec po odprawieniu Modlitwy na Anioł Pański oraz pobłogosławieniu się pokarmów na stół wielkanocny, przeszedł wzdłuż katedry kropiąc wodą święconą Koszyczki Wielkanocne.
fot. kam
Święcenie pokarmów wielkanocnych odbywało się i stóp Grobu Pańskiego.