W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbył się finał XIV edycji konkursu kulinarnego „Kamień w zmysłach”. Dziesięcioro uczniów zaprezentowało swoje potrawy konkursowe. W tym roku przygotowane wyłącznie z ryb.
- Joanna Michelis z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, która przygotowała ,,Muszle nadziewane łososiem”;
- Kingę Kurant z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowała ,,Pieczonego dorsza na dyniowym curry”;
- Natalia Kocaj z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowała ,,Łososia w migdałach z groszkiem i pastą z awokado”;
- Wiktoria Fydrych z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zaprezentowała ,,Tatara z pstrąga pod delikatna pianką anyżową i sosem z mango”;
- Martyna Młynarska z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowała ,,Grillowanego łososia w harissie z flambirowanym groszkiem”;
- Magdalena Pawlak z klasy II Kucharz zaprezentował ,,Sandacza w
panierce z chorizo i sosem z rukoli”;
- Paulina Wrońska z klasy II Kucharz zaprezentowała ,,Pstrąga pieczonego z
warzywami i sosem tzatzik”;
- Szymon Fiedorowicz z klasy II Kucharz przygotował ,,Ceviche z łososia z
tepenadąz z fasoli szparagowej”;
W konkursie kulinarnym wzięli także udział uczniowie klasy I Kucharz Szkoły
Branżowej:
- Kamil Kubicki przygotował ,,Dorsza w trzepańcu piwnym z sałatką ze świeżego szpinaku”;
- Paweł Górski przygotował ,,Fu-fu z łososia z pieczywem czosnkowym”.