ikamien.pl • Środa [22.12.2010, 12:12:55] • Kamień Pomorski

Karp najczęstszą potrawą na wigilijnym stole

Karp najczęstszą potrawą na wigilijnym stole

fot. Wojtek Basałygo

W czasie Świąt Bożego Narodzenia karp przyrządzany na wiele sposobów jest najczęstszą potrawą na wigilijnych stołach. Kilogram karpia kosztuje 15 złotych. Nie ma co liczyć, że cena spadnie tuż przed Wigilią.

Karp w galarecie, po żydowsku, duszony w piwie, faszerowany, marynowany, na niebiesko, pieczony, po bosmańsku, po burgundzku – to najczęstsze sposoby przyrządzania najpopularniejszej świątecznej ryby. Przed Wigilią Bożego Narodzenia karpie sprzedają się jak świeże bułeczki.
- W tym roku kilogram karpia kosztuje 15 złotych – mówi pan Marek. - Część z ludzi liczy, że cena spadnie przed samą wigilią, niestety nie ma co na to liczyć – dodaje.
A jakie są Wasze sposoby przyrządzania wigilijnego karpia?

Źródło: https://ikamien.pl/artykuly/2439/