ikamien.pl • Wtorek [15.08.2017, 18:56:14] • Międzyzdroje

Gdzie to słone morze…/!?/

Gdzie to słone morze…/!?/

fot. Czytelnik

Pamiętacie smak morza z dzieciństwa? Zachłyśnięcie się wodą w czasie kąpieli w Bałtyku to nie rzadkość, zwłaszcza gdy pływamy przy mocniejszej fali. Wówczas niejednemu z nas zdarzyło się zasmakować morskiej wody. Ta jednak sprzed lat i obecnie różni się dość znacznie. Bałtyk w ciągu ostatnich lat stał się po prostu słodkim morzem. Dzieci nie krzywią się już tak jak kiedyś gdy zasmakują morza. Niestety, fakt „osłodzenia” Bałtyku daje nam więcej powodów do zmartwień niż radości.

Przed laty pojawiały się nawet poważne naukowe opracowania na temat możliwości pozyskiwania i wykorzystania soli z wody morskiej. Rzeczywiście, stężenie soli w wodzie bałtyckiej było wówczas wysokie na tyle, że usprawiedliwiało podjęcie takich analiz. Dziś sytuacja zmieniła się, a przypadkowe napicie się przybrzeżnej wody nie wywoła już skrzywienia. Okazuje się natomiast, że łatwiej o chorobotwórczy efekt takiego napitku. Bo cieplejsza woda i mniejsze zasolenie sprzyja namnażaniu w niej groźnych bakterii przecinkowców, które wywołują zatrucia pokarmowe. Dlatego naukowcy radzą wstrzemięźliwość jeśli chodzi o smakowanie Bałtyku.

Kolejnym, niepożądanym efektem ocieplenia Bałtyku są obserwowane co pewien czas w strefie przybrzeżnej kwitnienie glonów w wodzie. Stąd też stały alert służb sanitarnych badających jakość wody kąpieliska. Wśród zakwitających glonów mogą pojawić się bowiem także groźne sinice. Na szczęście, w tym roku chorobotwórcze bakterie trzymają się z daleka naszego odcinka wybrzeża.

Często narzekamy na chłodną wodę w morzu. W kontekście jednak tej informacji warto chyba czasami znieść kaprysy pogody jeżeli ostatecznie mogą one przyczynić się do przywrócenia naturalnej równowagi biologicznej Bałtyku. A może jeszcze kiedyś poczujemy słoną nutkę smaku morza?

Źródło: https://ikamien.pl/artykuly/22590/