ikamien.pl • Sobota [15.04.2017, 12:18:42] • Kamień Pomorski

Tradycje Wielkanocne: Święconka

Tradycje Wielkanocne: Święconka

fot. kam

W katedrze kamieńskiej pod wezwaniem świętego Jana Chrzciciela w Wielką Sobotę Wielkanocną o godz. 10.00 odbyło nabożeństwo modlitewne połączone z ceremoniałem poświęcenia koszyczków ze święconką wielkanocną. Nabożeństwo prowadził ks. kanonik Dariusz Żarkowski proboszcz katedry kamieńskiej.

Jedną z Wielkanocnych tradycji jest Święconka. Bez Święconki nie może obyć się uroczyste śniadanie wielkanocne. Zwyczaj ten ma wczesnośredniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą prawdopodobnie czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. Obrzęd ten znany był w rycie mediolańskim, rzymskim i starohiszpańskim. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdzają źródła z przełomu XIII i XIV wieku.

Tradycje Wielkanocne: Święconka

fot. kam

Zwyczaj święcenia potraw znany powszechnie od wieków w Polsce. W zachodnich regionach współczesnej Polski, które znalazły się w jej granicach po II wojnie światowej, święcenie potraw było jednak prawie nieznane. Przed 1945 rokiem na Kaszubach tylko zamożniejsi gospodarze i szlachcice w wielką sobotę przywozili końmi proboszcza dla poświęcenia pożywienia świątecznego. Podobnie na Śląsku święcenie potraw w Wielką Sobotę odbywało się na dworach szlacheckich. Na Śląsku zwyczaj święconki upowszechnił się dopiero na przełomie lat 70. i 80. XX wieku, docierając tu razem z mieszkańcami centralnej Polski.

Tradycje Wielkanocne: Święconka

fot. kam

W całej Polsce na stole wielkanocnym obok mięs i ciast stawia się koszyk ze święconką, drobne różnice wynikają tylko z lokalnych tradycji. Śniadanie wielkanocne rozpoczyna zwyczaj dzielenia się poświęconym jajkiem, podobny w swej formie i symbolice do bożonarodzeniowego łamania się opłatkiem. Dawny zwyczaj na wsiach nakazywał, aby wracając ze święconym obejść dom trzy razy, zgodnie ze wskazówkami zegara, co miało wypędzić złe moce z gospodarstwa. W zamożnych domach na stole znajdowało się pieczone prosię, często z pisanką w pysku. Obok stały półmiski z mięsiwem, szynką, kiełbasą oraz ciasta. Głównym ciastem wielkanocnym do dzisiaj pozostała babka drożdżowa, tzw. baba wielkanocna.

Źródło: https://ikamien.pl/artykuly/21391/