ikamien.pl • Piątek [18.11.2016, 13:04:02] • Międzyzdroje

„Zapomniani bracia” czyli o plemionach połabskich i św. Ottonie z Bambergu

„Zapomniani bracia” czyli o plemionach połabskich i św. Ottonie z Bambergu

fot. Organizator

17 listopada 2016 roku Miejska Biblioteka Publiczna w Międzyzdrojach oraz Stowarzyszenie Archeozdroje zorganizowali spotkanie pt. „Zapomniani kuzyni - plemiona połabskie i misja św. Ottona z Bambergu na Pomorzu”.

Na początku spotkania swój wykład miała Monika Kunkel-Ratajczak. Dzięki jej pasji i zamiłowaniu do archeologii można było dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o plemionach połabskich. Okazało się, że byli oni bardziej waleczni od wikingów, przejawiali wielożeństwo, a kiedy mąż umierał, żona płonęła razem z nim na stosie.

Dowiedzieliśmy się czym był zwyczaj „zmówin”, czyli umowa przedślubna, która określała termin zawarcia małżeństwa i warunki majątkowe. Następnie były zdawiny czyli oddanie panny młodej przez jej opiekunów pod władzę męża.

„Zapomniani bracia” czyli o plemionach połabskich i św. Ottonie z Bambergu

fot. Organizator

Bardzo ważnym wydarzeniem była misja chrystianizacyjna św. Ottona z Bambergu, który był kanclerzem cesarza Henryka IV, misjonarzem zwanym „Apostołem Pomorza” i „Ojcem klasztorów”. Otton zorganizował w Pyrzycach pierwszy masowy chrzest Pomorzan. Następnie pojechał ochrzcić Wolinian i Szczecinian, gdzie po wielu niepowodzeniach misja w końcu zakończyła się sukcesem. O Ottonie i chrześcijaństwie opowiedziała również Anna Suzin.

Na koniec spotkania Jolanta Szarłowicz opowiedziała o rekonstrukcji słowiańskich kabłączków skroniowych i zaprezentowała swoją wystawę. Była to biżuteria, którą dawne kobiety mogły wykonać same bez pomocy mężczyzn. Upodobanie do zdobienia włosów i głowy ludzie mieli od zawsze. Ozdoby były odlewane z cyny, ołowiu, brązu i srebra. Kabłączki przybierały różne kształty, co można było zobaczyć na własne oczy. Oprócz biżuterii można było podziwiać stroje, które zaprezentowały panie ze Stowarzyszenia Archeozdroje.

„Zapomniani bracia” czyli o plemionach połabskich i św. Ottonie z Bambergu

fot. Organizator

Po zakończonych wykładach można było spróbować potraw przygotowanych przez członków Stowarzyszenia takich jak żur staropolski, kiełbasa w piwie, smalec, ogórki kiszone czy własnoręcznie pieczony chleb.

Źródło: https://ikamien.pl/artykuly/19864/