ikamien.pl • Wtorek [26.07.2016, 12:31:09] • Dziwnów
Bezpieczne Wakacje z ... sorbetem

fot. kam
Na terenie przystani Stowarzyszenia Płetwonurków „Wydry” w Dziwnowie trwa turnus półkolonii pod nazwą „Bezpieczne Wakacje”. Kierownictwo turnusu ze Zbyszkiem Jeszką na czele stara się, by jak najciekawiej zagospodarować uczestnikom wakacji czas.
W poniedziałek postanowiono uchylić dzieciom rąbka tajemnicy produkcji słodkości. Pan Martin Gimenez Castro z Restauracji Salto w Warszawie pokazał jak przygotować domowym sposobem smaczny owocowy sorbet. Było to połączenie lekcji cukiernictwa z lekcją fizyki.

fot. kam
Pan Martin Gimenez Castro po zmiksowaniu malin i dodaniu nieco wody oraz cukru dolewał z wielkiej butli ciekły azot. Na oczach widzów powstaje masa lodowa. Wreszcie najważniejszy moment – Pan Martin Gimenez Castro częstuje dzieci gotowym sorbetem. Wszyscy są zachwyceni po pierwsze tym, że w ponad 25 stopniowej temperaturze można zrobić coś w rodzaju owocowych lodów, a po drugie, że są takie smaczne. Wiele dzieciaków podchodziło po dokładkę.

fot. kam
Argentyńczyk Martin Gimenez Castro to zwycięzca emitowanego w Polsacie pierwszego polskiego finału programu Top Chef. Żoną pana Martina jest pani Marta pochodząca z Dziwnowa.
mzk