ikamien.pl • Wtorek [05.07.2016, 19:29:56] • zachodniopomorskie

Pierwszy w Polsce „Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych”

Pasjonaci kulinariów i ogrodnictwa nie mogą tego przegapić! Chcesz poznać gatunki i odmiany kwiatów jadalnych, zgłębić tajniki ich uprawy, i w końcu dowiedzieć się, co można z nich ugotować? Przekonaj się jak pachnie kwiatowe jedzenie. W dniach 9 – 10 lipca 2016 r. w godzinach 11.00 – 18.30 w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy pod Koszalinem odbędzie się po raz pierwszy w Polsce Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.

Nie sad czy ogródek warzywny, ale ogród kwiatowy na talerzu? Z pewnością pięknie by wyglądał, ale czy równie dobrze by smakował? Organizatorzy „Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych” przekonują, że tak, a swoją wiedzą chcą się podzielić z miłośnikami kulinariów i ogrodnictwa.

W Dobrzycy pod Koszalinem będzie można zdobyć komplet wiedzy o tym co i jak uprawiać, ale również zobaczyć jak to wszystko ugotować. Przewidziana jest m.in. degustacja potraw z jadalnych kwiatów. Nad wszystkim będą czuwać specjaliści nasiennictwa, ogrodnictwa, producenci zdrowej żywności i przedstawiciele gastronomii. Gościem specjalnym festiwalu będzie Małgorzata Kalemba – Drożdż, autorka książek o kwiatach jadalnych, która z chęcią podzieli się sprawdzonymi przepisami na dania z kwiatów.

Źródło: https://ikamien.pl/artykuly/18602/