W ramach projektu co poniedziałek wybrana grupa uczniów przygotowuje przekąski warzywne dla pozostałych dzieci. Razem z nauczycielami prowadzimy w klasach eko-hodowle dzięki czemu do naszych kanapek trafiają m.in. kiełki, szczypiorek, cebula itp. Dodatkowo w każdym miesiącu skupiamy się na innym priorytecie żywieniowym. Marzec był miesiącem picia wody – zastanawialiśmy się dlaczego jest ona zdrowsza niż napoje kolorowe. W związku z tym np. grupa „0” i kl. 1 realizowały zajęcia na temat „Woda zdrowia doda”. Dzięki uprzejmości p. Teresy Wróblewskiej dzieci odwiedziły lokalny sklep i mogły zobaczyć różne rodzaje wód butelkowych, porównać ich wielkości i skład. Innym rodzajem promocji zdrowego stylu życia są organizowane konkursy. Co miesiąc wybieramy jeden przepis z pomysłów podanych przez dzieci. W marcu był to przepis na surówkę, w kwietniu wybieramy przepis na pyszną zupę. Przepisy są później gotowane przez panie kucharki i włączane do szkolnego menu. W szkolnej stołówce stawiamy również na samodzielność. Stopniowo wprowadzamy elementy samodzielności od robienia sobie kanapek, przez nalewanie wody po nakładanie sobie obiadu na talerz.