Było to jedno z działań realizowanych w ramach projektu „Klubik rodzinny: Od juniora do seniora” finansowanego w ramach grantu Mikrodotacje – małe inicjatywy lokalne. Projekt został dofinansowany ze środków Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.
fot. Andrzej Ryfczyński
Jeśli mamy wrzesień i niedawno zaczęła się jesień, oznacza to aromat pieczonych ziemniaków dochodzący z pól, łąk i działek. Bohaterem festynów i pikników zostaje kartofel królując w różnych potrawach i atrakcjach. W Wapnicy Dzień Pieczonego Ziemniaka miał miejsce 26 września, o organizację zadbało Międzyzdrojskie Stowarzyszenie „Rodzina” we współpracy ze Szkołą Podstawową nr 2. Impreza przyciągnęła wielu uczestników.
Było to jedno z działań realizowanych w ramach projektu „Klubik rodzinny: Od juniora do seniora” finansowanego w ramach grantu Mikrodotacje – małe inicjatywy lokalne. Projekt został dofinansowany ze środków Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.
fot. Andrzej Ryfczyński
Zgodnie z ziemniaczanym charakterem imprezy, wiele atrakcji było przygotowanych właśnie na bazie tego sympatycznego warzywa: ziemniaczane wykopki, rzut ziemniakiem do celu, slalom z ziemniakiem, konkurs na najdłuższą obierkę ziemniaczaną, kącik kreatywny „ziemniaki-cudaki”.
fot. Andrzej Ryfczyński
Wśród dzieci największe zainteresowanie wzbudziło malowanie twarzy i skoki na dmuchanym zamku. Impreza nie samym jednak ziemniakiem stała, bo oprócz pieczonych ziemniaków, każdy uczestnik festynu mógł zakosztować grillowanej kiełbaski, aromatycznej gorącej kartoflanki oraz słodkości upieczonych przez rodziców uczniów SP 2 w Wapnicy.