ikamien.pl • Piątek [05.06.2015, 14:07:08] • Kamień Pomorski

Konkurs kulinarny "Wariacje z Pstrągiem"

Konkurs kulinarny "Wariacje z Pstrągiem"

fot. Organizator

W dniu 03.06.2015 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim odbył się szkolny konkurs kulinarny Wariacje z Pstrągiem. Uczniowie mieli za zadanie przygotować potrawę z pstrągiem w roli głównej. Na to zadanie mieli 120 minut. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu było Starostwo Powiatowe w Kamieniu Pomorskim. Wykonawcą była firma Carving-Art Paweł Sztenderski.

Konkurs odbył się w ramach projektu "Lokata na Jutro", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej, Priorytet IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działanie 9.2 „Podniesienie atrakcyjności szkolnictwa zawodowego”. W konkursie wzięli udział uczniowie ze Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim. Celem konkursu było kształtowanie postaw kreatywnych oraz podniesienie umiejętności zawodowych uczniów zdobytych podczas zajęć szkolnych i w ramach praktyk zawodowych. Chcieliśmy również zachęcić uczniów do zgłębiania wiedzy kulinarnej, podnoszenia wrażliwości estetycznej, jak również w tym konkretnym przypadku promować pstrąga, jako znakomity produkt dla kucharza.

Konkurs kulinarny "Wariacje z Pstrągiem"

fot. Organizator

W jury konkursu zasiedli Paweł Sztenderski oraz Grzegorz Gniech, kucharze z wieloletnim stażem oraz Pan Waldemar Dubrawski, Wicestarosta Kamieński. Na konkursie nie zabrakło również przedstawicieli projektu w ramach którego odbył się ten konkurs: Pani Krystyna Gogacz, Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu w Starostwie Powiatowym, a także Pani Marta Stolarz oraz Pan Marek Szymański, którzy bezpośrednio nadzorowali realizację i przebieg konkursu. Wszystkich przedstawicieli oraz uczniów gościł Dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kamieniu Pomorskim, Pan Andrzej Swatowski.

Konkurs kulinarny "Wariacje z Pstrągiem"

fot. Organizator

Do konkursu zgłosiło się dziewięciu uczestników. Jury spośród zgłoszeń wybrało finałową ósemkę, którzy zaproponowali najciekawsze propozycje kulinarne.

LISTA STARTUJĄCYCH
1. Sylwia Arsoba - Grillowany pstrąg farszem orzechowym z gotowaną cukinią oraz dodatkiem dipu śmietanowo - koperkowego
2. Dawid Wejda - Pstrąg na puree z selera i warzywa z sosem holenderskim
3. Kaja Szczepkowska - Pstrąg w cieście francuskim ze szpinakiem
4. Katarzyna Sadowska - Pstrąg faszerowany w sosie pomarańczowym
5. Marta Palenica - Kołduny z pstrąga w rosole rybnym
6. Karolina Malec - Pstrąg saute z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z młodej kapusty, marchewki, koperku i jabłka
7. Magda Błaut - Pstrąg faszerowany w liściach kapusty
8. Sabina Kociuba - Pstrąg w warzywach

NIEZAKWALIFIKOWANE OSOBY
9. Gawryszewski Filip - Pstrąg czosnkowy

Źródło: https://ikamien.pl/artykuly/14751/