ikamien.pl • Wtorek [09.09.2014, 20:29:40] • Międzyzdroje
Konkurs kulinarny p.n. „Śledź po międzyzdrojsku” rozstrzygnięty!

fot. Urząd Miejski w Międzyzdrojach
W sobotę 06 września b.r. podczas organizowanego w Międzyzdrojach „Pikniku rodzinnego” został rozstrzygnięty konkurs kulinarny p.n. „Śledź po międzyzdrojsku”.
Ideą organizowanego konkursu była wspólna integracja i promocja lokalnego środowiska gastronomicznego, zachęcenie szefów kuchni do stworzenia ciekawej oferty lokalnej – indywidualnego przepisu na „Śledzia po Międzyzdrojsku”.
Konkurs realizowany był w ramach współpracy Gminy Międzyzdroje z firmą Green House Paweł Kranc.
Do konkursu przystąpiło trzech uczestników, dwie reprezentantki Stowarzyszenia „Archeozdroje” : Joanna Kudłaszyk i Agata Maciejewska , reprezentująca Archeozdroje jako Grupa Wsparcia „Karczma pod Głodowojem” z Kołobrzegu oraz szef kuchni Hotelu Amber Baltic Artur Maćkowiak.
Do komisji konkursowej powołano trzech jurorów; Burmistrza Międzyzdrojów Leszka Dorosza – głównego organizatora konkursu, jednego mieszkańca i jednego przedstawiciela turystów, uczestników pikniku. Przedstawicielem mieszkańców został wybrany proboszcz parafii p.w. M. Boskiej Jasnogórskiej, ksiądz kanonik Waldemar Michałowski, bo jak zgodnie przyznano, „ Jego wybór będzie na pewno sprawiedliwy”. Wśród obecnych na pikniku turystów wybrano Panią Danutę z województwa lubuskiego, która najdłużej wypowiadała nazwę Międzyzdroje, bo aż 11 sekund. Komisja konkursowa otrzymała specjalne fartuszki i przystąpiła do degustacji potraw.

fot. Urząd Miejski w Międzyzdrojach
Pierwsza na scenie zaprezentowała swoją potrawę Joanna Kudłaszyk. Danie o nazwie „ Śledziem – wjedziem” to pulpeciki śledziowe w zalewie słodko – kwaśnej. Potrawa została przygotowana ze świeżego, oczyszczonego śledzia z cebulą, koperkiem i kolendrą, obtoczonego w mące i smażonego na złoto w cebuli w formie pulpecików. Usmażone pulpety zostały umieszczone w przygotowanej na bazie wody międzyzdrojskiej, octu i musztardy francuskiej - zalewie, z dodatkiem warzyw ( marchewki, papryki, cebuli, ) i przecieru pomidorowego. Potrawa została specjalnie przygotowana dla tych, którzy nie lubią posmaku śledzia i zdaniem autorki z myślą o dzieciach, które niekoniecznie lubią tradycyjny smak i zapach śledzia. Komisja doceniła innowacyjność i delikatność potrawy.

fot. Urząd Miejski w Międzyzdrojach
Drugą prezentowaną propozycją była przekąska przedstawiona przez szefa kuchni hotelu Amber Baltic Artura Maćkowiaka. Szef kuchni hotelu Amber przygotował śledzia marynowanego w miodzie z kurkami, serwowanego na karmelizowanej gruszce z mixem kolorowych sałat. Filet ze śledzia został usmażony z przyprawami na miodzie stąd słodki smak potrawy. Danie zostało pięknie wyeksponowane na talerzu, co nie umknęło uwadze naszych jurorów.