ikamien.pl • Niedziela [07.03.2010, 16:39:22] • Kamień Pomorski
„Kamień w zmysłach” i to nie tylko kulinarnych

fot. ikamien.pl
Pieczeń z dzika i wyborny pasztet dostarczyły największych doznań smakowych jury VII edycji konkursu „Kamień w zmysłach”, którego organizatorem był kamieński Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych – pisze Kurier Szczeciński.
– Mięso marynowałyśmy cały dzień, sprawić je nam pomogła mama – mówią zwyciężczynie tegorocznego konkursu Agata Moska i Andżelika Najmowska. Do dziczyzny podały sos żurawinowy. Przed konkursem miały pewne obawy. – Nie wiedziałyśmy, co przygotować. Była opcja na coś słodkiego, ale pomyślałyśmy, że pewnie będzie kilka ciast – dodają dziewczyny. Drugie miejsce o tytuł najlepszego kucharza zdobyła Roksana Jacuniak z rybę po Kamieńsku, trzecie przypadło w udziale Marcie Mruk za apetyczną Basztę i Bramę Wolińską z ciasta, przekładaną kremem.

Trzecie miejsce przypadło Marcie Mruk.( fot. ikamien.pl
)
Konkurs „Kamień w zmysłach” ma długą, szkolną tradycję. Prócz kulinarnych zmagań, które na gorąco oceniło jury, nagrodzono także prace z dziedziny filmu, multimedialnej prezentacji oraz fotografii. Najlepszy film zrealizował Kamil Lewandowski, najwyżej ocenioną prezentacją okazała się praca Laury Korkus oraz Mateusza Sudnika. Najlepszy album z fotografiami zrealizowała Andżelika Nowacka.